Finland Cuisine
Finská kuchyně
Přestože finská kuchyně nepatří mezi ty nejznámější, jistě patří k těm gastronomicky nejvyspělejším. Celá kultura jídla stravování a život Finska jako takového patří k světové špičce.
Snídaně je velmi zdravá - na stole tak naleznete žitný chléb, tvrdý sýr, kostičku másla, musli s mlékem a jogurtem nebo cereální placky s džemem, k tomu dle chuti mléko, džus, dobrá káva a čaj.
Z masa ve finské kuchyni dominuje kuřecí maso, pak i hovězí a vepřové. Finskou specialitou je pak sobí, případně losí maso v nejrůznějších Marinadaách skromného koření . Neobvyklých způsobů úpravy masaj je pak tradiční sušení a uzení.
Ze zeleniny je ve Finsku velmi oblíbená například kapusta, ve velké míře jsou zastoupeny i různé druhy hub. Ve Finských domácnostech a restauracích často nalezneme celozrnné pečivo z hrubé mouky z ječmene, ovsa či žita. Z lesních plodů jsou ve finských receptech hojně zastoupeny třeba moruše nebo i u nás rostoucí borůvky. Z rybího masa pak ve finské kuchyni dominuje treska, sleď, pstruh, štika a především všudypřítomný losos.
Mezi klasické speciality patří například rýžové placky, masové kuličky nebo speciální rybí koláčky, různorodé zeleninové a houbové pirožky a závitky.mořské plody,řasy,sendviče s vařených vajec,a mnoho jineho
chystame se Bublikovat pár zajímavých receptu