Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finland Cuisine

19. 11. 2008

Finská kuchyně

Obrazek

Přestože finská kuchyně nepatří mezi ty nejznámější, jistě patří k těm gastronomicky nejvyspělejším. Celá kultura jídla stravování a život Finska jako takového patří k světové špičce.

Snídaně je velmi zdravá - na stole tak naleznete žitný chléb, tvrdý sýr, kostičku másla, musli s mlékem a jogurtem nebo cereální placky s džemem, k tomu dle chuti mléko, džus, dobrá káva a čaj. Obrazek

 

Z masa ve finské kuchyni dominuje kuřecí maso,  pak i hovězí a vepřové. Finskou specialitou je pak sobí, případně losí maso v nejrůznějších Marinadaách skromného koření .  Neobvyklých způsobů úpravy masaj je pak tradiční sušení a uzení. Obrazek

Ze zeleniny je ve Finsku velmi oblíbená například kapusta, ve velké míře jsou zastoupeny i různé druhy hub. Ve Finských domácnostech a restauracích často nalezneme celozrnné pečivo z hrubé mouky z ječmene, ovsa či žita. Z lesních plodů jsou ve finských receptech hojně zastoupeny třeba moruše nebo i u nás rostoucí borůvky. Z rybího masa pak ve finské kuchyni dominuje treska, sleď, pstruh, štika a především všudypřítomný losos. Obrazek

 

Mezi klasické  speciality patří například rýžové placky, masové kuličky nebo speciální rybí koláčky, různorodé zeleninové a houbové pirožky a závitky.mořské plody,řasy,sendviče s vařených vajec,a mnoho jineho 

Obrazekchystame se Bublikovat  pár zajímavých receptu