Thai land Cuisine
Thajci milují svoji kuchyni a stolování pro ně znamená takový malý obřad. Thajci nikdy nejedí sami, o jídlo se rádi podělí a připravované pokrmy jsou doslova pastvou pro oči. 
Thajská kuchyně je světoznámá, proslulá exotickými kombinacemi, hodně kořeněná a pálivá. Běžné přísady jsou např. několik druhů bazalky (horapa, ga-prow, manglug), cibule (horm-lek), citronová tráva (ta krai), citrusy (som saa, ma-nao a zelený ma-grut), česnek (gra-tiem), feferonky (prik kinu), hřebíček (gaan ploo), kardamon (loog gra-wan), koriandr, máta, mandarinky (som khiew wahn), muškátový oříšek (dorg a loog junn), lístky pandánu (toey), sesam (nga), skořice (ob chuey), zázvor (př. khing, khaa, gra-shai) a žampiony (hed kradum). Pepř a sůl nahrazuje fermentovaná rybí omáčka. Skutečně ostrá jídla bývají v podniku pro turisty označená jako „very hot“.
Thajská kuchyně je jako všechny národní kuchyně ovlivněna mnoha aspekty, a to jak geografickou polohou, historií, kulturou, náboženskými aspekty a politickým vývojem. V Thajsku působili kulinářské vlivy nejen z Indie a Číny, ale také vlivy Portugalců, Holanďanů, Japonců a před několika lety také vlivy francouzského a anglického koloniálního světa. Thajská kuchyně tyto vlivy dokázala bravurně vstřebat, přizpůsobit si je a vytvořit si ji svou vlastní a svéráznou kuchyni. Díky tomu dnes patří thajská kuchyně mezi ty nejvyhledávanější kuchyně z celého světa. Nejedná se však o jednotnou thajskou kuchyni, neboť tak lidnatá a členitá krajina si udržela i mnoho krajových rozdílností v závislosti na dostupných surovinách. Z tohoto hlediska se Thajsko dělí na čtyři hlavní kulinářské oblasti – Bangkok, neboli srdce thajského království s centrální rovinou a pobřežím zálivu, dále severní oblasti a zlatý trojúhelník, oblast ležící severozápadně od Laosu až po Kambodžu a nakonec jižní přímořské oblasti Thajska s přilehlými oblastmi.
Thajská kuchyně představuje pro evropana doslova exotiku, která zaujme především typickými kombinacemi sladkých, pálivých a kyselých chutí. Jejich původcem je několik pro thajskou kuchyni naprosto nepostradatelných ingrediencí - citronela, bazalka, koriandr, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka. Nedílnou součástí téměř každého pokrmu je rýže, na které si Thajci velice zakládají. Tou nejkvalitnější je jasmínová rýže, která má příjemně nasládnou chuť a nádherně voní. Pro určité speciality se používá rýže lepkavá, zvláště na severu a severovýchodě ostrova. Thajské jídlo se často podává s mnoha druhy různých omáček a dresinků (např. pasta z červeného pepře phrík bon, pasta z arašídů thúa bon, rybí omáčka s chilli náam plaa phrík nebo ostrá oranžovočervená omáčka nazývaná náam phrík sii raachaa.
Pro evropany je důležité vědět něco o thajském stolování, díky čemuž se vyvarují případnému společenskému znemožnění. Thajci jedí zásadně lžící, kterou drží v pravé ruce a vidličkou v levé ruce si jídlo pouze přihrnují. Jíst pokrm vidličkou tak, jak jsme u nás zvyklí, tzn. strkat si ji do úst, je v Thajsku považováno za neslušné. U lepkavé rýže je naopak v pořádku, pokud jí konzumujete prsty pravé ruky. Nůž se nepoužívá vůbec, protože jídlo je nasekané na drobné kousky a nůž především symbolizuje agresi, která je pro Thajce velkou neznámou. Nepostradatelné jsou v thajské kuchyni jídelní hůlky, bez kterých se u některých jídel neobejdete. Zvláště taková nudlová jídla by vám bez použití hůlek dala velice zabrat.
Historie 
Za první kulturu nacházející se na území dnešního Thajska je považována kultura Monů, která se vyznačovala buddhismem rozšířeným o prvky indického subkontinentu. Ve 12. století se začala imigrace lidí z různých koutů světa. Z východu sem přišli Kmehrové, z jihu Sirvijayové a ze severu obyvatelé Nan Chao (dnes jižní Čína). Postupně tak začalo vznikat království Siam a zakládali se správní centra v Sukhothai, později také v Chiang Mai a Ayuthayi. Mezi stoletím 16. a 17. čelil Siam vpádům vojsk z Barmy, město Chiang Mai bylo vypleněno a Ayuthaya zničena. Později se tato vojska podařilo ze Siamu vyhnat a vzniklo nové hlavní město v Thonburi. Roku 1782 bylo však hlavní město přesunuto do Bangkoku a byla založena královská dynastie Chakri, a to zásluhou krále Ramou I. Tato dynastie vládne v Thajsku dodnes.
Siam se ani v průběhu 19. století nestal kolonií žádné z tehdejších mocností a díky své zahraniční politice zůstal zcela nezávislou zemí. V roce 1932 byla nastolena konstituční monarchie a Siam se proměnil v Thajsko. Za druhé světové války se na území Thajska zdržovala japonská vojska a Thajsko tak bylo okupováno Japonci. Po válce se u moci udržela vojenská klika a v průběhu následujících let došlo k velkému množství státních převratů. Střídala se vojenská diktatura s demokracií, vše však ukončili svobodné volby v roce 1979. Tehdy přešla moc od vojáků do rukou ekonomické elity.
Zatím tady máte pár receptu
Naam Jim Saty (Satay) - 4 porce
Lehká Rychlá omáčka
Za tepla asi 60 C smíchame arašídové máslo , kokosové mleko a poté Vmýchame (fisch sauce) rybí omáčku curry popřipadě piri piri kdo ma rád hodně Spyci
400 ml kokosové mléko
200 g arašídové máslo
0,2 ml Fisch sauce
1x Chili piri piri
0,20g Red curry paste
cca Trvá 10 minut
Podáváme s kuřecím masem satay a lepivou rýží
Satay Je kuřecí Maso na špejli marinované v omačce cca15 min pak žpízky opečem cca 2 min mezi pečením na panvy špízky mužeme namažet či potírad v omačce
Složitější spusob omáčky Naam jimSatay:
1 cibule
3 stroužky česneku
30g Curry pasta / chili paste
3cl Krevetová omáčka
1cl rybí omáčka
1g cukru
5cl olej
200 g arašídové máslo
4 cl sladká sojová omáčka
1 cl citronovou šťávou
200 ml kokosové mléko
Náhledy fotografií ze složky Thailand:Cuisine